Aller au contenu

Hybride Omvormers

Wat is een hybride omvormer?

Een hybride omvormer is een omvormer die meer kan dan een gewone omvormer. Even ter opfrissing: in een zonnepaneelinstallatie zorgt een omvormer ervoor dat de gelijkstroom opgewekt door de zonnepanelen omgezet kan worden naar de wisselstroom die huishoudapparaten en het publieke elektriciteitsnet gebruiken.

Daarnaast kan je aan een hybride omvormer ook een gelijkstroombatterij koppelen. In plaats van overtollige energie opgewekt door je zonnepanelen in het publieke elektriciteitsnet te injecteren, kan de hybride omvormer de overtollige gelijkstroom van de zonnepanelen zonder omzetting naar wisselstroom meteen opslaan in de gelijkstroombatterij die gekoppeld is aan de hybride omvormer. Een hybride omvormer heeft daarvoor intern een gelijkstroom batterij oplader.

De hybride omvormer kan dus zowel de gelijkstroom van de zonnepanelen als die van de batterij omzetten naar wisselstroom voor gebruik door de huishoudtoestellen. Als de zonnepanelen meer stroom produceren dan de huishoudtoestellen verbruiken dan kan de batterij overdag opgeladen worden. Wanneer de zon niet meer schijnt kan de batterij aangesproken worden om de huishoudtoestellen van stroom te voorzien. Is er toch nog zonne-energie en is de batterij volledig opgeladen, dan gaat de overtollige stroom net als bij een gewone omvormer in het publieke elektriciteitsnet.

Een hybride omvormer bevat meestal ook zijn eigen intelligentie of programma om de energiestromen te bepalen op basis van een reeks inputs. In sommige gevallen is het dan bijvoorbeeld mogelijk dat op momenten dat de elektriciteit goedkoop kan aangekocht worden en de batterij nog niet volledig opgeladen is, de goedkope netstroom gebruikt wordt om de batterij op te laden.

Een hybride omvormer is dus een apparaat dat vele functionaliteiten verenigt tegen een interessante prijs.

Niet alle hybride omvormers hebben dezelfde functionaliteiten. Volgende functionaliteiten zijn bijvoorbeeld eerder de uitzondering dan de regel:

  • Het opladen van de batterij met zonnepanelen en gelijktijdige afname van stroom uit de batterij
  • Sommige hybride omvormers hebben een speciaal stopcontact waar je in geval van stroompanne toch kan genieten van de zonne-energie; dat is op zich bijzonder want als je woning zonder stroom valt dan mag een (hybride) omvormer geen stroom op je thuisnet zetten omdat anders ook stroom op het publieke elektriciteitsnet kan komen en dat zou een hersteller kunnen verwonden.

 

Let bij de keuze van een hybride omvormer ook op de compatibiliteit met bepaalde batterijmerken. Als de fabrikant van de hybride omvormer expliciet een partnership heeft met bepaalde batterijfabrikanten, kies dan die batterijen. De gelijkstroomoplader van de hybride omvormer moet immers goed communiceren met de batterij opdat die op het juiste tempo opgeladen en ontladen wordt. Werkt je batterijsysteem niet goed dan is het altijd de vraag of het aan de hybride omvormer of aan de batterij ligt.