Aller au contenu

Airco

Een airconditioning of airco koelt of verwarmt de lucht in een ruimte. Verder zorgt het ook voor het ontvochtigen en het filteren van de lucht. Dit samen zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Tegenwoordig is een airconditioning zo zuinig, dat het een alternatief voor de Cv-installatie is. Een airconditioning kan voor veel verschillende doelen worden gebruikt, zoals een slaapkamer, een winkel, een woonkamer. Bij DM Solar zijn we thuis in alle expertises op het gebied van klimaatbeheersing en kunnen we voor elke toepassing vrijblijvend een oplossing op maat ontwerpen.

Airco met buitenunit(s)
Een airco met buitenunit of een split airco heeft 1 buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Via de binnenunit trekt de airco warme binnenlucht uit je woning aan. Een warmtewisselaar met koelvloeistof zal de warmte uit deze lucht onttrekken. Achteraf wordt de afgekoelde lucht via de binnenunit weer de woning ingeblazen. De onttrokken warmte wordt op zijn beurt naar buiten afgevoerd via de buitenunit.

Airco ZONDER buitenunit
Airco’s zonder buitenunit zijn geschikt voor toepassingen waar geen buitenunit geplaatst kan worden, of waar dit niet gewenst is. Door het ontbreken van een buitenunit is plaatsing eenvoudig, de plaatsing van de enkele unit met aan- en afvoerkanaal is voldoende.

Voordelen van een airco zonder buitenunit

De airco zonder buitenunit voert de warmte niet via de buitenunit af, maar dwars door de muur. Dat is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel.
Voordelen van een airco zonder buitenunit:

  • Het voordeel is dat je weinig installatiewerkzaamheden hebt.
  • Je hoeft niet na te denken over een plek waar de buitenunit aan de muur of op het dak moet komen. Er moet wel een doorvoer naar buiten (lees: een gat in de muur) zijn.
  • Het apparaat neemt in totaal minder plek in.

Nadelen van airco zonder buitenunit

  • Natuurlijk zijn er ook nadelen aan een airco zonder buitenunit.
    De werking van een airco zonder buitenunit is altijd minder dan die van een airco mét buitenunit. De monoblock airco is minder geschikt voor grotere ruimtes.
  • Je kunt de werking wel zo optimaal mogelijk krijgen door ervoor te zorgen dat er weinig warmtelekkage is. Dat kan door een afvoer met een rond gat in de muur naar buiten.
  • Helaas is het niet altijd mogelijk zo’n gat te creëren, speciaal voor de airconditioning.
  • Een ander nadeel is de geluidsoverlast. Normaal gesproken is de buitenunit het deel van de airco dat het meeste geluid produceert. Bij een monoblock is dat onderdeel in hetzelfde apparaat verwerkt, met een hoger geluidsniveau tot gevolg. Hou hier rekening mee als je bijvoorbeeld wilt slapen, telefoneren of televisiekijken in de ruimte die gekoeld moet worden.