Aller au contenu
Home » U installeerde zonnepanelen VOOR 2021, wat staat er u nu te gebeuren?

U installeerde zonnepanelen VOOR 2021, wat staat er u nu te gebeuren?

U installeerde zonnepanelen VOOR 2021, wat staat er u nu te gebeuren?

Vanaf het moment dat u met een digitale meter op basis van uw werkelijke afname wordt afgerekend, wordt zelfconsumptie heel belangrijk.

Zelfconsumptie = de hoeveelheid elektriciteit die u onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit opwekken.

Hoe meer u kan verbruiken op het moment dat uw zonnepanelen energie opwekken, hoe minder afhankelijk u bent van het distributienet en hoe minder elektriciteit u afneemt. Dit wordt dus belangrijk vanaf het moment dat u met een digitale meter nettarieven zal betalen op basis van uw werkelijke afname.

Uw geschat % zelfconsumptie wordt ook beïnvloed door het toevoegen van een techniek (elektrische warmwaterboiler, warmtepomp of batterij) in combinatie met uw zonnepanelen.

Voorbeeld:

Een gezin heeft een jaarlijks elektriciteitsverbruik van bijvoorbeeld 4.000 kWh en wil zonnepanelen plaatsen die jaarlijks 4000 kWh opwekken.

Van de 4000 kWh opgewekte elektriciteit verbruikt het gezin 1.440 kWh in het huishouden. Dit betekent een zelfconsumptie van 36%.

Hoewel het jaarlijkse elektriciteitsverbruik 4.000 kWh/jaar is, wordt toch 2.560 kWh (4000 kWh productie – 1.440 kWh zelfconsumptie) op het distributienet geïnjecteerd vanwege het tijdsverschil tussen productie en verbruik. In de toekomst zal u ook een vergoeding ontvangen voor de geïnjecteerde elektriciteit (2.560 kWh). De tarieven hiervoor zijn huidig nog niet bepaald.

Om het jaarlijks energieverbruik te dekken moet het gezin 2.560 kWh (4.000 kWh verbruik – 1.440 kWh zelfconsumptie) van het elektriciteitsnet afnemen, en dit aan uw huidig geldend tarief. U kan dus best ook het nachttarief behouden.