Aller au contenu

Hoe kan ik mijn zelfconsumptie verhogen?

U kan uw zelfconsumptie verhogen door de energie die overdag door uw zonnepanelen wordt geproduceerd zoveel als mogelijk op datzelfde moment te verbruiken.

Inzetten witgoed (zelfconsumptie kan stijgen met +/- 5-8%).

Als u of één van uw gezinsleden thuis is, kan u uw wasmachine, droogkast en vaatwasmachine, beter overdag aanzetten als de zon schijnt in plaats van traditioneel gebruik te maken van het nachttarief.

Met een digitale meter krijgt u beter inzicht in uw verbruik en injectie en kan u het gebruik van uw toestellen slimmer inplannen. Via slimme toepassingen op de digitale meter (gekoppeld aan de gebruikerspoorten) kunnen toestellen geactiveerd worden, precies op het moment dat er genoeg zelf opgewekte elektriciteit is. Zulke slimme sturing houdt bijvoorbeeld het weer in de gaten en activeert het apparaat als het opmerkt dat de elektriciteitsbehoefte en de elektriciteitsproductie op elkaar afgestemd kunnen worden

Inzetten verwarmingstechnieken (zelfconsumptie kan stijgen met +/- 12-15%).

Als u een warmtepomp voor uw verwarming en/of warm water heeft:

Het lijkt de moeite om uw installateur te contacteren. Deze kan de sturing van uw warmtepomp bijstellen zodat uw sanitair water wordt verwarmd op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit produceren. Ook voor de verwarming van uw woning kan uw installateur helpen om u correct te informeren over de mogelijkheden die een warmtepomp u in combinatie met uw zonnepanelen kan bieden.

Opslag via een batterij (zelfconsumptie kan stijgen met +/- 25-35%).

Een grote impact op de zelfconsumptie wordt bereikt als er een batterij wordt geplaatst. Maar dit betekent dat u hierin investeert en vraagt dus een zware financiële inspanning. Uw zelfconsumptie wordt wel al in sterke mate verhoogd door het gebruik van een kleine opslagcapaciteit. Informeer u goed als u de aankoop van een batterij overweegt. Op die manier kan u inzicht krijgen in de meest aangewezen batterijcapaciteit.

Elektrische wagen (zelfconsumptie kan stijgen met +/- 35-40 %).

Een grotere impact op de zelfconsumptie is er met een elektrische wagen. Maar dit betekent dat u hierin investeert en vraagt dus een zware financiële inspanning. De mate waarin u uw % zelfconsumptie kan verhogen hangt echter sterk af van het gebruik van de wagen, de grootte van de batterij en van waar en wanneer u uw wagen oplaadt.