Aller au contenu

44.000 eigenaars zonnepanelen stellen Vlaamse overheid in gebreke

De beslissing van het Grondwettelijk Hof om een decreet te vernietigen van de Vlaamse Overheid over het voordeel van de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen, zette heel wat kwaad bloed. Tienduizenden mensen voelen zich bekocht. Ondertussen hebben meer dan 44.000 eigenaars van zonnepanelen zich verenigd in een Facebookgroep. Ze willen de Vlaamse Overheid in gebreke stellen.
Ward Bosmans
Woensdag 20 januari 2021 om 20:00
• Facebook
• Twitter
• MailFill
In april 2019 kondigde de Vlaamse Overheid een wijziging van het Energiedecreet aan. Wie voor 31 december 2020 zou investeren in zonnepanelen zou kunnen blijven genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller. Maar op 14 januari vernietigde het Grondwettelijk Hof deze regeling. De Vlaamse Overheid blijkt niet bevoegd en de besluitvormingsprocedure was niet correct gevolgd.
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) erkende trouwens meteen het probleem en deed ondertussen ook al een voorstel voor een schadevergoeding.
“Voor ons is dat voorlopig niet voldoende helder en concreet. Bovendien gaat de compensatieregeling niet ver genoeg”, zegt Geert De Maerschalck uit Bornem. Hij is de man achter de Facebookgroep en is naar eigen zeggen zelf ook gedupeerd. “Ik ben maatschappelijk geëngageerd en daarom neem ik het op voor alle mensen met zonnepanelen. Wij hebben twee advocaten aangesteld. Zij zullen alles grondig analyseren en daarna wellicht de Vlaamse Overheid formeel in gebreke stellen wegens de fout die ze heeft gemaakt. Men heeft een regeling in het leven te geroepen om mensen te stimuleren om zonnepanelen te plaatsen. En nu wordt die regeling verbroken zodat duizenden gezinnen plots een veel zwaardere energierekening zullen krijgen. Ik heb een aantal emotionele mails gekregen van mensen die zelfs vrezen dat ze hun huis moeten verkopen. Het gaat om jonge, milieubewuste gezinnen die hun dak vol zonnepanelen hebben gelegd, warmtepompen hebben geïnstalleerd en een elektrische auto hebben. Zij zullen per jaar een paar duizend euro meer moeten betalen. Deze beslissing is voor hen een slag in het gezicht. Als men dit vooraf had geweten had men de investering nooit gedaan. Ook een batterij plaatsen lost het probleem niet op voor de meeste mensen. Je krijgt er wel een premie voor, maar wie weet welke belastingen er in de toekomst daar dan weer op zullen komen. De overheid is onbetrouwbaar.”
Redelijke vergoeding
Geert De Maerschalck hoopt dat er ofwel een redelijke vergoeding komt van de overheid of dat het systeem van de terugdraaiende teller behouden blijft. De advocaten zoeken uit hoe dat, ondanks de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, toch nog zou kunnen.
Op het kabinet van Vlaams minister Zuhal Demir wil men niet ingaan op het feit dat er misschien een ingebrekestelling zou komen. “De compensatiebedragen worden pas later deze week gepubliceerd. Het is dus voorbarig om te zeggen dat ze ontoereikend zijn. Pas als de bedragen bekend zijn, kan iedereen zijn rekening maken. Dit is een dossier dat wij geërfd hebben en waarvoor we nu trachten een oplossing te vinden. Voorlopig hebben we de pauzeknop ingeduwd voor de verdere installatie van digitale meters.”